0


Suszone owoce są smaczną i zdrową opcją poza sezonem. Dzisiejsza tarta jest mniej słodką wersją krajanki z książki White Plate Słodkie. Gdy ostygnie, warto posypać ją domowej roboty cukrem pudrem waniliowym. Jak go zrobić? Do zamykanego pojemniczka wsypać ok. 300 g cukru pudru, laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka, laskę pokroić i razem z ziarenkami włożyć do cukru pudru. Szczelnie zamknąć pojemnik i wstrząsnąć.

Tarta z suszonymi morelami i migdałami:

Ciasto:
160 g mąki pszennej
50 g cukru
70 g miękkiego masła
2 żółtka

Nadzienie:
380 g suszonych moreli
ok. 500 ml świeżo zaparzonej herbaty earl gray lub innej
4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g cukru

3 jajka (osobno białka i żółtka)
90 g mielonych migdałów
90 g cukru


Do mąki i cukru dodajemy masło i żółtka, szybko zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i boki formy o średnicy 28 cm, nakłuwamy widelcem. Na czas przygotowywania nadzienia wkładamy do lodówki.

Morele wkładamy do miski i zalewamy ciepłą herbatą (taką ilością, aby zakryła morele) odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu, blendujemy je razem z cukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, dodajemy migdały, mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodajemy ją do masy żółtkowo-migdałowej.

Na ciasto nakładamy masę morelową i zalewamy masą żółtkowo-migdałową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Uważamy, aby nie spiekł się za bardzo wierzch ciasta, można w połowie pieczenia przełączyć ogrzewanie na dolną grzałkę.
Gdy ciasto ostygnie można posypać je cukrem pudrem.

Prześlij komentarz

 
Top