0


Pieczone warzywa, posypane fetą to moje ostatnie odkrycie. Są pyszne i zdrowe, zwłaszcza w okresie, kiedy możemy jedynie pomarzyć o świeżym pomidorku i ogóreczku. Tę tartę najlepiej jeść palcami, jak pizzę. :-)

Tarta z pieczonymi warzywami i serem feta

Warzyw najlepiej użyć tyle, aby po pokrojeniu pokryły całą formę, której zamierzamy użyć, podane ilości wystarczą na formę o średnicy 30 cm.

Ciasto:
90 g masła miękkiego
180 g mąki
2 żółtka
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
2 buraki
2 cebule czerwone
2 marchewki
2 pietruszki
seler średniej wielkości

oliwa z oliwek, sól, pieprz, łyżka musztardy starofrancuskiej
pół opakowania sera feta, ok 120 g


Masło mieszamy z cukrem i solą, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Warzywa obieramy, kroimy w grube plastry, układamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż troszkę zmiękną.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, na taką średnicę, aby pokryło naszą formę. Gdy zacznie się za bardzo lepić warto przykryć go kolejnym kawałkiem papieru i dalej rozwałkować. Na czas przygotowywania warzyw i formy schować do lodówki.

Na formę do tarty wylewamy około dwóch łyżek oliwy i rozsmarowujemy kopiatą łyżkę musztardy starofrancuskiej. Wykładamy podpieczone warzywa i przykrywamy ciastem delikatnie odklejając je od papieru. Pieczemy w 180 stopni przez około 30 minut, dopóki ciasto nie będzie zarumienione.
Ser feta kruszymy i posypujemy nim serwowane kawałki tarty.

Prześlij komentarz

 
Top