0


Moja pierwsza tarta truskawkowa w tym roku. Zniknęła w kilka godzin po zrobieniu, pyszna, czekoladowo-truskawkowa, mniaaam! Truskawki pokryłam galaretką, żeby ochronić je przed zepsuciem, użyłam galaretki tężejącej w 30 minut, ale można użyć dowolnej z czerwonych owoców. Do budyniu dodałam cynamon, którego nie było za bardzo czuć, więc nie jest on konieczny, za to zrobienie tej tarty to mus! :-)

Tarta z budyniem czekoladowym i truskawkami 

Ciasto:
160 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
30 g kakao
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
300 ml mleka
90 g czekolady deserowej
70 g cukru
3 żółtka
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
laska cynamonu (opcjonalnie)
kilka kropel olejku waniliowego (opcjonalnie)

około 1 kg truskawek
opakowanie galaretki z czerwonych owoców

Do miski z mąką, kakao i cukrem dodajemy pokrojone w kawałki masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy, do momentu, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190 st. Gdy piekarnik będzie nagrzany przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy (fasolą, soczewicą lub kulkami ceramicznymi), pieczemy 10 minut, po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy kolejne 25 minut.
Ciasto studzimy.

Robimy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy ją aby ostygła.

Aby zrobić budyń: zagotowujemy w garnku 250 ml mleka razem z cynamonem i olejkiem waniliowym. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy obie mąki oraz 50 ml mleka, dokładnie miksujemy. Do gotującego się mleka dodajemy połamaną w kostki czekoladę, mieszamy aż się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masę z żółtek ciągle mieszając. Gdy budyń będzie miał jednolity kolor i odpowiednią gęstość ściągamy go z ognia i wykładamy na upieczony spód.

Truskawki płukamy, obrywamy szypułki, osuszamy i kroimy na pół. Układamy je gęsto na warstwie budyniu a następnie przy pomocy pędzelka do ciast smarujemy dokładnie lekko tężejącą galaretką.


Prześlij komentarz

 
Top