0


Mój Kreator (ja w tym związku jestem Kreaturą ;-)) zażyczył sobie tartę z żelem owocowym, nie galaretką. Przywlókł mi do domu opakowanie skrobi, owoce i kazał piec.
Ciasto jest właściwie z przepisu D. Świątkowskiej z Moje wypieki i desery, ale wyglądało, jakby nie chciało się zlepić, więc podratowałam je wodą. Chyba dzięki temu jest dosyć wilgotne, fajne.
A Kreator zadowolony. ;-)

Tarta z żelem porzeczkowo-malinowym

Ciasto:
160 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
50 g cukru pudru
30 g kakao
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 g czarnej porzeczki
400 g malin
1 jabłko
100 g cukru pudru
100 g skrobi kukurydzianej
szczypta kardamonu

300 g tofu
3 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i sól, dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na taką wielkość, aby pokryło formę o średnicy 27 cm. Jeden arkusz papieru ostrożnie odklejamy, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na około 15 min.

Jabłko obieramy ze skórki, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Jabłko wkładamy do garnka i blendujemy na papkę, następnie dodajemy maliny i porzeczki, blendujemy do uzyskania musu.
Połowę musu odlewamy do innego naczynia i łączymy ze skrobią. Pozostałą część mieszamy z cukrem pudrem i stawiamy na ogniu. Owoce zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy część musu zmieszanego ze skrobią oraz kardamon, dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając jeszcze przez kilka minut, dopóki mus nie nabierze konsystencji żelu.

Ciasto wykładamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. i pieczemy 10 min. Po tym czasie, ściągamy obciążenie i podpiekamy ciasto około 4 min.

Tofu miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak aby składniki się zmieszały, a tofu było mocno rozdrobnione.

Na podpieczony spód wykładamy warstwę tofu, a następnie grubą warstwę żelu owocowego. Pieczemy najlepiej na termoobiegu przez około 13-15 min.

Prześlij komentarz

 
Top