3


Byłam dziś za Krakowem na jeżynowej grandzie. Na szczęście zdążyłam przed burzą, ulewą i gradem. To jest niesamowite jaką radość może sprawić burza w środku lata, przedzieranie się przez trawska, uciekanie przed deszczem, poczułam się znów jak kilkuletnia dziewczynka. A w nagrodę, w domu, tarta z jeżynami, na bazie przepisu D. Świątkowskiej Moje wypieki i desery.

Tarta z jeżynami i kruszonką

Ciasto:
115 g mąki pszennej
115 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
30 g cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:
800 g jeżyn
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
starta skórka z cytryny

12 g miękkiego masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę o średnicy 31 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto folią aluminiową i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10 min., po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 5 min.

W międzyczasie mieszamy jeżyny z obiema mąkami, cukrem oraz skórką startą z cytryny.

Przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy masło z mąką i cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu. Jeśli kruszonka wydaje się zbyt miękka można dodać więcej mąki i cukru.

Na podpieczony spód wykładamy jeżyny, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min. dopóki boki ciasta się nie zabrązowią.

Prześlij komentarz

  1. Łał :) ale pieknie wyglada ,biegne po jeżyny do ogrodu :)
    buźka jagoda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham deszcz, dobre jedzenie i te codzienne mniejsze lub wieksze radosci, czasami tak oczywiste i czasami gdzies ukryte.
    Moni, jestem przy tobie nawet jesli czasami zapominam dac ci jakis znak, ze jestem.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

 
Top