2


Próbowałam kiedyś zrobić coś z bakłażanami, niestety obie potrawy trafiły do kosza, były totalnie niezjadliwe. Od tej pory omijałam bakłażany szerokim łukiem, do dziś. Z okazji odwiedzin koleżanek postanowiłam ponownie powalczyć z bakłażanami i w końcu mi się udało. :-)

Tarta z bakłażanem i pomidorami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
2 nieduże bakłażany (około 700 g)
4 pomidory
125 g mozzarelli
bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Bakłażany myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, posypujemy z obu stron solą i odkładamy na papierowych ręcznikach na około 20 min. do momentu, aż puszczą sok. Po tym czasie osuszamy je ręcznikami papierowymi i układamy na blasze posmarowanej oliwa. Następnie delikatnie polewamy je oliwą po wierzchu i oprószamy ziołami prowansalskimi. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. bakłażany przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut, do momentu, aż zmiękną.

Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na formę o średnicy 31 cm. nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi i wkładamy do piekarnika na 10 min.

W międzyczasie sparzamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy mozzarellę. Mieszamy wszystko razem.

Na podpieczony spód wykładamy bakłażany (warto poprzekrawać je na pół), następnie pomidory z mozzarellą i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 minut.

Prześlij komentarz

  1. Bardzo smacznie Ci ta walka z bakłażanem wyszła Moni! Było pyszne! Dziękujemy :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam tartę z bakłażanami, jadłyśmy z "dziewczynami" jest boska :) Moni dziękujęmy Kochana

    OdpowiedzUsuń

 
Top