0


Czuję ostatnio wyjątkową niechęć do ziemniaczków, zwalam to na karb ciąży, mając nadzieję, że za kilka miesięcy przejdzie. ;-) Póki co ziemniaczki i sałatkę zastąpiłam tartą, czemu nie, prawda?
Moje nieszczęsne ciasto zamokło, więc nie popełniajcie mojego błędu i odrobinę je podpieczcie. Jeśli to możliwe same zblendujcie suszone pomidory odsączając je uprzednio z zalewy, bo taka gotowa pasta jest trochę zbyt rzadka. Pyszna jest pasta, której użyłam w przepisie na Tartę z pastą pomidorowo-bazyliową.

Tarta z cukinią i pomidorami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
4 pomidory (około 500 g)
2 małe cukinie (około 600 g)
125 g mozzarelli
około 5 łyżek pasty z suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy  w grube plastry. Układamy na blasze posmarowanej oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 min.

W międzyczasie obieramy ze skórki cukinie, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Układamy na blasze posmarowanej oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 min.

Ciasto składamy na pół i rozwałkowujemy tak, aby dobrze się połączyło i pokryło formę o średnicy 26 cm. Razem z papierem przekładamy na formę, nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi, podpiekamy około 10 min.

Podpieczony spód smarujemy pastą z suszonych pomidorów, następnie dodajemy upieczone pomidory oraz cukinię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min, po tym czasie posypujemy startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą i dopiekamy jeszcze 5 min.

Prześlij komentarz

 
Top