1


Tarta à la angielskie śniadanie: jajka, boczek, pomidory, brakuje tylko kiełbasek i fasoli, hmm...chyba właśnie wpadłam na pomysł na nową tartę. ;-) Tarta chrupiąca, lekko pikantna, zajadała się nią nawet Mysia. Jogurt grecki można zastąpić śmietaną 18% lub 22%.

Tarta z boczkiem i suszonymi pomidorami

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
140 g boczku parzonego w plasterkach
50 g sera Grana Padano
6 połówek pomidorów suszonych w zalewie
5 jajek
ok 220 g jogurtu greckiego
sól, pieprz, papryka

Schłodzone ciasto francuskie dopasowujemy do formy o średnicy 31 cm, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 7 min, następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 3 min.

W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię i kładziemy na niej plasterki boczku, solimy i pieprzymy. Gdy już się podpieką przewracamy je na drugą stronę i podpiekamy do zrumienienia. Odkładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Suszone pomidory kroimy w poprzek w paseczki.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy jogurt grecki, sól, pieprz i czerwoną paprykę, ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ser oraz pomidory, mieszamy.

Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną oraz wykładamy podpieczony boczek. Pieczemy około 20 min, do momentu aż boki ciasta zbrązowieją a masa jajeczna się zetnie.

Prześlij komentarz

  1. Tarta pyszna,dietetyczna-najlepsza jaką jadłam!

    OdpowiedzUsuń

 
Top