0


MyśMysia zajadała się tą kremową tartą, jej mamusia z koleżanką również. Na talerzykach nie pozostał nawet okruszek. ;-) Tarta to lekka wariacja bazująca na przepisie ponownie z White Plate-Słodkie. Tym razem u mnie obyło się bez wpadek, ale pamiętajcie o ciągłym mieszaniu budyniu, mąkę kukurydzianą można zastąpić pszenną, po prostu z kukurydzianą budyń jest apetycznie żółty. cukier zwykły warto zastąpić pudrem, mnie akurat się skończył i to by było na tyle. Smacznego! :-)

Tarta z budyniem cytrynowo-waniliowym

Ciasto:
300 g mąki
70 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko + białko do posmarowania ciasta po wierzchu
150 g miękkiego masła
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Nadzienie:
500 ml mleka
skórka starta z cytryny
kawałek laski wanilii około 5 cm
80 g cukru
50 g mąki kukurydzianej lub pszennej
3 żółtka
cukier puder waniliowy do oprószenia po wierzchu


Mąkę mieszamy cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę masło oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić dodajemy łyżkę wody. Formujemy z ciasta kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną do wyłożenia spodu i boków formy o średnicy 26 cm, drugą do przykrycia tarty.
Większą część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość aby wypełniła spód i boki formy o średnicy 26 cm i wyższych brzegach. Odklejamy jeden arkusz, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy i dopasowujemy. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy użyć tych samych arkuszy co wcześniej) na taką wielkość aby przykryło wierzch tarty o średnicy 26 cm. Tartę i ciasto na wierzch chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wierzchnią warstwę wyciągamy z lodówki kilka minut przed nakładaniem nadzienia, aby ciasto troszkę zmiękło.

W międzyczasie, w garnku zagotowujemy mleko razem ze skórką startą z cytryny oraz ziarnami wanilii i laską. Po zagotowaniu wyciągamy laskę wanilii, odstawiamy.
Żółtka ubijamy z cukrem do momentu aż masa zbieleje, następnie dodajemy mąkę, ubijamy do momentu, aż mąka dobrze połączy się z masą, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, miksujemy. Mleko ponownie stawiamy na średnim ogniu, wlewamy masę jajeczną i mieszamy aby nie powstały nam w budyniu grudki. Gotujemy do momentu aż budyń zgęstnieje (około 5 min), zestawiamy garnek z ognia a następnie przykrywamy budyń folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni. Studzimy.

Na schłodzone ciasto w formie wykładamy ostudzony budyń, następnie odrywamy papier z ciasta na wierzch i za pomocą drugiego arkusza przenosimy ciasto na tartę, delikatnie sklejamy brzegi, nadmiar ciasta odkrawamy. Smarujemy wierzch białkiem i wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 35 min, do momentu aż wierzch i brzegi lekko zbrązowieją.
Po ostudzeniu oprószamy wierzch tarty cukrem pudrem z wanilią.

Prześlij komentarz

 
Top