0


Dziś tak prawdziwie wiosennie, słonko, w ogródku kwitną krokusy, Maluch śpi w wózeczku, Mysia dewastuje kwiatki... A ja zajadam się tartą z jabłkami i borówkami.
Pomysł na dzisiejszą tartę zaczerpnęłam  z dodatku o ciastach i ciasteczkach z Twojego Stylu. Użyłam mrożonych borówek, bo teraz o świeżych można jedynie pomarzyć, ale latem ze świeżutkimi borówkami ta tarta może być jeszcze smaczniejsza :-)

Tarta jabłkowo-borówkowa z kruszonką owsiano-migdałową

Ciasto:
130 g mąki
20 g cukru pudru
30 g mielonych migdałów
szczypta soli
70 g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
około 750 g twardych jabłek
3 łyżki soku z cytryny lub soku pozostałego z kandyzowanej cytryny
około 150 g borówek mrożonych lub świeżych

100 g masła
50 g mąki
60 g płatków owsianych górskich
50 g brązowego cukru
40 g płatków migdałowych


Mąkę mieszamy z cukrem, solą i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy formę z ciastem do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy jabłka do rondla, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i smażymy kilka minut, do momentu, aż jabłka zmiękną lecz nie zamienią się w mus. Odstawiamy do ostudzenia.

Aby zrobić kruszonkę roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane łączymy z mąką i cukrem, dodajemy przestudzone masło, mieszamy, następnie dodajemy płatki migdałowe i ponownie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Schłodzony spód tarty nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy około 8-10 min, ściągamy obciążenie i podpiekamy kolejne 3-5 min.

Do ostudzonych jabłek dodajemy borówki.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka z borówkami, następnie równomiernie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 min, do momentu zrumienienia się kruszonki.

Prześlij komentarz

 
Top