0


Posmakował mi marcepan według przepisu z What Katie Ate i dzisiejsza tarta jest kolejną wariacją na ten temat. :-)

Tarta migdałowa z marcepanem i morelami

Ciasto:
140 g mąki
40 g mielonych migdałów
20 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
75 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
125 g mąki migdałowej
2 żółtka
łyżeczka cukru pudru waniliowego

około 500 g moreli

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i migdałami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, rozcieramy palcami masło z sypkimi składnikami. Następnie dodajemy łyżkę wody łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Jeden arkusz papieru odklejamy a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta, wkładamy ciasto do lodówki na około godzinę

Wszystkie składniki marcepanu miksujemy razem do momentu powstania jednolitego kremu, chłodzimy go w lodówce przez 10-15 minut.

Morele kroimy w grube paseczki.

Schłodzony spód ciasta nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy marcepan a następnie wykładamy morele.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25-30 min do momentu zbrązowienia brzegów ciasta.

Prześlij komentarz

 
Top