0


W szafce kuchennej znalazłam turecką chałwę, w ogródku, w końcu, po kilku latach zaowocowały dwa krzaczki borówek amerykańskich. Składniki idealne aby w te upały zrobić tartę na zimno. Mysia razem z Niteczką miały słodki raj pożerając krem ze swoich kawałeczków i do tego oblizując mieszadełka od miksera.

Tarta kakaowa z kremem i owocami

Ciasto:
200 g mąki
30 g cukru pudru
1 łyżka kakao
110 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
250 g mascarpone
200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
250 g chałwy o smaku waniliowym
300 g borówek amerykańskich

Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10 min. następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy ciasto kolejne 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy z chałwą, do momentu uzyskania jednolitej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy chałwowej dodajemy bitą śmietanę, chwilkę miksujemy a następnie dodajemy borówki i ponownie miksujemy.

Na ostudzony spód wykładamy krem chałwowo-borówkowy.

Prześlij komentarz

 
Top