1


Goście motywują mnie do działania, mam ochotę upiec coś, ugotować, bo gdy jestem sama to najczęściej kończę z makaronem z pesto rosso. Ciekawa jestem jak wyrosną Myśka z Timim, czy będą ze mną gotować, szukać nowych przepisów, czy tylko wołać o parówkę z keczupem.

Tarteletki z jabłkami, orzechami i konfiturą z płatków róży

Ciasto: (wystarcza na 10 tarteletek o średnicy 10 cm)
250 g mąki
130 g miękkiego masła
30 g cukru pudru
40 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki zimnej śmietany 18%

Nadzienie:
6 jabłek
4 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
4 łyżki konfitury z płatków róży

2 jajka
2 łyżki cukru brązowego


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i orzechami, dodajemy masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy śmietanę i łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia następnie przykładamy do niego foremki, dociskamy je ostrymi krawędziami do ciasta, odklejamy odcięty kawałek i dopasowujemy ciasto do foremki. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę.

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy jabłka do garnka i gotujemy chwilkę na średnim ogniu, do momentu, aż lekko rozmiękną. Ściągamy z ognia, dodajemy do nich mielone orzechy oraz konfiturę, mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem do momentu spienienia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Tarteletki nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie nadzienie jabłkowe, następnie zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez około 25-30 min.

Prześlij komentarz

  1. Tartaletki były przepyszne :) Mysia jak na razie woła o "paluleczke "ale myślę ,że jak dorośnie to będzie pichcić z Tobą,a Tymi będzie to wszystko zajadał ze smakiem :)
    Dziękujemy bardzo :goście :)

    OdpowiedzUsuń

 
Top