0

Jutro Tattoo konwent w Krakowie, będę szukać inspiracji na zakrycie mojego "błędu młodości", którego żaden laser się nie ima, ehhh... Wczoraj zrobiłam nowy tatuaż, mam nadzieję, że za kilka lat nie będę szukała kolejnych inspiracji na covery, albo covery coverów... ;-) A tak kulinarnie, korzystajmy z rabarbaru. :-)

Tarta z jabłkami, powidłami i łyżeczką kakao

Ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
120 g miękkiego masła
1 jajko

Nadzienie:
3 jabłka (około 550 g)
łodyga rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny

2 duże łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka kakao
garść pokrojonych orzechów włoskich

cukier puder do oprószenia tarty po upieczeniu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, masło i roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je na arkuszu papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Trochę ciasta zostawiamy, aby zrobić z niego kratkę. Jeśli ciasto będzie kleić się do wałka przykrywamy je drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy do osiągnięcia odpowiedniej średnicy. Odklejamy wierzchni arkusz a na pozostałym przenosimy ciasto do formy. Ciasto można również rozprowadzić palcami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.

W międzyczasie obieramy jabłka i rabarbar, następnie kroimy je w niedużą kostkę i polewamy sokiem z cytryny.

Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy na spodzie powidła, posypujemy kakao i orzechami, następnie wykładamy jabłka z rabarbarem i robimy kratkę z pozostałej części ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min, najlepiej w opcji grzałki górnej i dolnej.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Prześlij komentarz

 
Top