0

Siedzimy właśnie po dobranocce i czekamy na pioruny i błyskawice... Pamiętam jak moja babcia opowiadała mi o piorunie kulistym, który wpadł do izby i osmalił jej siostrę...zastanawiam się, czy raczyć moje dzieci tymi opowieściami, może jeszcze trochę poczekam. ;-)
A poniżej przepis na jedną z wczorajszych tart. Użyłam ostrej musztardy z chrzanem oraz kremu z gorczycy z miodem, fajnie byłoby użyć starofrancuskiej, ale akurat nie miałam, a w niedziele już do mojego osiedlowego tesco nie skoczę. ;-)

Tarta pełnoziarnista ze szparagami

Ciasto:
120 g mąki pełnoziarnistej pszennej
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta soli
85 g miękkiego masła
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
pół pęczka szparagów zielonych (około 250g)
pół łyżeczki soli i szczypta cukru

łyżeczka ostrej i łagodnej musztardy, wymieszane

średniej wielkości cebula biała lub czerwona
łyżeczka masła
łyżka oliwy
sól i pieprz

2 jajka
200 ml śmietany 30%
2-3 łyżki startego sera Grana Padano
sól, pieprz, bazylia

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy masło, krótko wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zimną wodę aby składniki lepiej się połączyły. Wykładamy na formę do tarty o średnicy 26 cm i rozprowadzamy palcami na spodzie i bokach. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Rozgrzewamy patelnię z masłem i oliwą,  drobno siekamy cebulę i wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz, po chwili dodajemy sól i pieprz, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i zmięknie.

W garnku zagotowujemy wodę na szparagi, dodajemy do niej sól i cukier. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy ja na wrzątek na około 3 minuty, po tym czasie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. schłodzony spód tarty nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 min. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg.

W międzyczasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, bazylię, śmietanę, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy ser.

Podpieczony spód smarujemy musztardą, następnie wykładamy podsmażoną cebulkę oraz szparagi, całość zalewamy zalewą z jajek i śmietany. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. (grzałka dolna i termoobieg)  przez około 20 min. do momentu zbrązowienia wierzchu tarty i boków ciasta.

Prześlij komentarz

 
Top