0



Od pewnego czasu czuję jak doskwiera mi samotność, aż głupio mi się do tego przyznać, bo wiem, że wokół mnie jest mnóstwo wspaniałych osób: moje Pumpeczki, przyjaciele, znajomi...ale nie umiem uwolnić się od myśli, że chciałabym z kimś dzielić się kromeczkami, pracowym narzekaniem, czy Pumpkowymi śmiesznostkami...


Młode ziemniaczki ze szpinakiem i cebulką

pół kilograma młodych ziemniaczków
sól
 
2 łyżki oliwy z wytłoczyn z oliwek 
 
pęczek szpinaku
czerwona cebulka
pół łyżeczki cukru trzcinowego
ocet ryżowy lub jabłkowy

olej rzepakowy tłoczony na zimno

Ziemniaczki myjemy i gotujemy, pod koniec gotowania solimy. 

W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy cebulkę, najpierw w miseczce przygotowujemy dressing mieszając ocet, olej i cukier, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cebulkę. Odkładamy do lodówki, żeby się marynowała.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w grube plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy. Gdy usmażą się z jednej strony przewracamy je na drugą, pod koniec dodajemy posiekany szpinak i smażymy jeszcze kilka minut. 

Do podsmażonych ziemniaczków i szpinaku dodajemy cebulkę z zalewą.





Prześlij komentarz

 
Top