0


Za oknem plucha i szaruga. Dla mnie to idealna pogoda, na to, żeby usiąść z dobrą książką, świeżym ciastem i kubeczkiem herbaty, raj!
Przepis na bananową tartę brazylijską znalazłam na francuskich stronach journal des femmes. Trzeba pokombinować ze składnikami, ponieważ niejaką maïzenę, raczej ciężko u nas dostać w zwykłym spożywczym, zresztą dalej nie wiem, czy to skrobia czy kasza kukurydziana. Zastąpiłam ją mąką kukurydzianą i oczywiście na szybciutko dorobiłam kruche ciasto. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja jest pyszna, kremowa, mniam!

Brazylijska tarta bananowa

Ciasto:
150 g mąki
20 g cukru
125 zimnego masła
2 łyżki stołowe wody

Nadzienie:
5 dojrzałych bananów
3 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cynamonu

500 ml mleka
50 g mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru brązowego
2 żółtka
kilka kropli olejku waniliowego lub pół laski wanilii

4 białka
8 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
szczypta soli

Do mąki i cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło, dwie łyżki wody i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

Banany rozgniatamy widelcem na patelni, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz łyżeczkę cynamonu, smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż zrobi się z nich mus, zajmie to około 15 minut. Odstawiamy.

W garnku nastawiamy 400 ml mleka i dodajemy kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenka wanilii. W misce ubijamy 2 żółtka z cukrem, dodajemy mąkę kukurydzianą oraz 100 ml mleka, ubijamy, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Do gotującego się mleka dodajemy masę żółtkową i mieszamy, do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy garnek z budyniem z ognia i przykrywamy go folią aluminiową.

Wyciągamy z zamrażarki ciasto i rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 25 cm. Odklejamy jeden arkusz a przy pomocy drugiego przyklejamy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, następnie ocet i mąkę kukurydzianą.

Na spodzie ciasta, rozsmarowujemy mus bananowy, następnie warstwę budyniu a na końcu ostrożnie wykładamy pianę z białek. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. W połowie pieczenia warto sprawdzić, czy piana nie przypiekła się za bardzo i przełączyć grzanie tylko na dolną grzałkę na 180 stopni. Jeśli piana wydaje się zbyt mocno przyrumieniona, można przykryć ją delikatnie folią aluminiową (matową stroną do ciasta).

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

 
Top