Kupiłam rabarbar do dżemu truskawkowo-rabarbarowego, niestety nie udało mi się przemycić go przed Mysią, żeby udawać, że dżem jest tylko truskawkowy, ale wytargowałam użycie aż czterech łodyg do dżemu, a pozostałe musiałam jakoś zutylizować. Padło na podatny grunt i ciasto z owocami. :-)
Przepis od niezawodnej Jadłonomii, upiekłam też wersję z porzeczkami i borówkami, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, szybko zostało pożarte. ;-)
Wegańskie ciasto z rabarbarem i truskawkami
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
niecałe 3/4 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju rzepakowego
2 nieduże łodygi rabarbaru
kilkanaście truskawek
W dużej misce łączymy mleko z octem.
W mniejszej misce mieszamy mąki, sól, proszek oraz sodę.
Truskawki i rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Do mleka dodajemy cukier i olej, dokładnie mieszamy, następnie do mokrych składników przesiewamy na sitku mąkę. Mieszamy krótko, do połączenia się składników, mogą zostać niewielkie grudki.
Ciasto przekładamy do foremki o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu gęsto wykładamy owoce, możemy lekko wcisnąć je do ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna przez około 45-50 minut, do momentu zbrązowienia ciasta (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone).
Prześlij komentarz
Prześlij komentarz