0


Ale zimno! Październikowe słońce jest bardzo mylące. Wzięłyśmy dziś z przyjaciółką dzieci na spacer wokół jeziora, taki był plan, skończyło się na spacerze do jeziora i szybkim powrotem...ale jesienne drzewa są pięęęękne!
Dzisiejsza tarta jest taka kolektywna, ja zrobiłam ciasto a Agumisia nadzienie, pyszna, zwłaszcza dla przemarzniętych mam. ;-)

Tarta z porem i boczkiem

Ciasto:
220 g mąki
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli
20 g startego parmezanu lub innego twardego sera
110 g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
200 g boczku parzonego
1 duży por
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
50 ml śmietany 18%
150 g jogurtu greckiego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
natka pietruszki

4 jajka
250 g jogurtu greckiego
sól, pieprz

Mąkę mieszamy z ziołami, solą i parmezanem, dodajemy miękkie masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, oraz pieprz. Następnie dodajemy pokrojony drobniutko boczek i smażymy do momentu podpieczenia się boczku. Białą i zieloną część pora kroimy w poprzek na ćwiartki a następnie siekamy w cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy zioła i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, jogurt oraz część posiekanej pietruszki, mieszamy i ściągamy z ognia.

Jajka ubijamy, dodajemy jogurt oraz sól i pieprz, mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy do lekkiego zbrązowienia około 10 min.

Na podpieczony spód nakładamy nadzienie z pora i boczku a następnie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy około 20 min. Tartę podajemy posypaną pozostałą pietruszką.

Prześlij komentarz

 
Top