Sezon obiadów w ogrodzie uznaję za otwarty! Sąsiadka zmobilizowała mnie dziś do zrobienia tarty na bazie przepisu z Make Cooking Easier. Choć właściwie muszę wyznać, że większą część roboty wykonała właśnie Ania, ja starałam się w tym czasie przeszkodzić Mysi w pacnięciu Misiaczka, ehhh...
Tarta z karmelizowaną cebulką, orzechami i pomidorkami koktajlowymi
Ciasto:
180 g mąki
90 g zimnego masła
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
gałązka rozmarynu
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
250 g cebulki szalotki lub czerwonej
500 g pomidorków koktajlowych
garść orzechów włoskich
2 pomidory suszone w zalewie
3 łyżki octu balsamicznego
50 g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
125 g mozzarelli
Mąkę mieszamy z solą i ziołami (listki rozmarynu rozdzieramy na połowę), dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę i łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy tartę do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Orzechy siekamy lub rozbijamy wałkiem na mniejsze części.
Obieramy ze skórki szalotkę i siekamy ją na cienkie krążki.
Pomidory suszone wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z cukrem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści.
Do karmelu dodajemy szalotkę i smażymy przez kilka minut do momentu zbrązowienia cebulki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i przyprawy i smażymy przez kilka minut pod przykryciem. Po chwili ściągamy pokrywkę i smażymy jeszcze kilka minut, tak aby sos jak najbardziej odparował.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Schłodzony spód tarty wyciągamy z lodówki i nakłuwamy widelcem. Na wierzch wykładamy podsmażone warzywa i pieczemy około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę i na tarce o dużych oczkach ścieramy na wierzch mozzarellę, podpiekamy jeszcze 15 min do momentu zapieczenia się sera.
Prześlij komentarz
Kliknij aby zobaczyć kod ikonki!
Aby skutecznie zamieścić ikonkę należy ją poprzedzić przynajmniej jedną spacją.