Zaczęła się jesień, lubię gdy mgła nad łąką wita mnie o poranku, lubię też pochmurne dni, gdy mogę, zaszyta w ciepłym domku, ogrzewać się pyszną, kremową owsianką ze śliwkami.
Z jesienią przyszła też infekcja, ale taki to już mój zwyczaj. ;-)
Owsianka z kaszą bulgur i smażonymi śliwkami
pół szklanki kaszy bulgur
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2,5 szklanki mleka owsianego lub sojowego
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
kilka śliwek
duża łyżka miodu
Kaszę wraz z płatkami owsianymi wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, żeby je przepłukać, następnie odcedzamy, solimy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu ugotowania się kaszy, może zająć to około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza nie przywarła do garnka, w razie potrzeby dolewamy wody lub mleka aby uzyskać ulubioną konsystencję owsianki.Na koniec dodajemy syrop klonowy.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię dajemy łyżkę miodu, następnie kroimy w paseczki i dodajemy śliwki, mieszamy regularnie, żeby dobrze obtoczyły się w miodzie, zmiękły i zyskały bordowy kolor.
Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, powinny wyjść dwie duże porcje, na wierzchu układamy śliwki.
Prześlij komentarz