0


Baza przepisu na dzisiejszą tartę pochodzi z książki z Lidla Okrasa kontra Pascal, a produkty kupiłam w Biedronce. ;-) Pomijając mini pomidorki koktajlowe, je akurat wyhodowała moja mami. Tarta jest pyszna, sycąca i idealna na sierpniowe wolne popołudnie. :-)

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:
400 g pomidorków koktajlowych
150 g łososia wędzonego
125 g mozzarelli
200 ml jogurtu greckiego
5 jajek
świeża pietruszka i bazylia
sól, pieprz

Pomidorki parzymy wrzątkiem, kroimy na pół i obieramy ze skórki (nie jest to konieczne). Łososia tniemy w pionowe paseczki. Mozzarellę tniemy w plasterki i jeszcze raz wzdłuż. Jajka ubijamy trzepaczką lub widelcem, dodajemy soli, pieprzu, posiekanej bazylii i część posiekanej pietruszki (pozostałą posypiemy tartę po upieczeniu), następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na formę o średnicy 31 cm. Zbędne końcówki odcinamy i dopasowujemy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem i wykładamy folią aluminiową, obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i ściągamy obciążenie.

Na podpieczonym spodzie równomiernie rozkładamy warstwę łososia, następnie mozzarelli i pomidorków koktajlowych (kilka pomidorków warto zostawić do posypania tarty po upieczeniu). Następnie ostrożnie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min. do momentu, aż masa jajeczna się nie zetnie.

Podajemy kawałki tarty posypane pietruszką oraz pomidorkami koktajlowymi.

Prześlij komentarz

 
Top