0

 
 
Na ostatniej sesji z terapeutką  doszłam do wniosku, że odpoczywanie nie jest moją mocną stroną, że za każdą godzinę spędzoną na relaksie muszę odpokutować porządkami, praniem, gotowaniem albo chociaż zeszlifowaniem krzeseł, hmm... A dziś miałam taką przyjemną przedwiosenną niedzielę, z książką, spacerkiem i brzuchem zapchanym ciasteczkami, ale oczywiście też posprzątałam, zrobiłam placuszki ziemniaczane na jutro no i oczywiście wspomniane wyżej ciasteczka! 
 
Kruche ciasteczka na oliwie z cukrem i cynamonem

200 g mąki pszennej
25 g cukru trzcinowego
6 g proszku do pieczenia
duża szczypta soli
50 ml białego wina
75 ml oliwy z oliwek
 
cukier trzcinowy i cynamon do posypania
 
Mąkę w misce mieszamy z cukrem, proszkiem i solą, na środku robimy wgłębienie i dodajemy płynne składniki i najpierw mieszamy a następnie zagniatamy ciasto, dopóki składniki dokładnie się nie połączą.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji grzałka dolna i górna.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około  3 mm i kieliszkiem lub szklanką wykrawamy okrągłe ciasteczka.
Gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy mielomnym cynamonem i cukrem trzcinowym.

Ciasteczka pieczemy około 20 min, możemy na ostatnie minuty pieczenia przełożyć je na górną szynę piekarnika, żeby mocniej je przyrumienić.


Prześlij komentarz

 
Top