0



To jest przepis, który czeka od sezonu cukiniowego, gdy pomagałam na Krakowskiej Farmie Miejskiej. Farmą jestem zachwycona i planuję w tym roku, w swoim ogródku, kilka grządek i szklarenkę. Szklarnia z pomidorami to w ogóle moje marzenie, którym zamęczam Domiczka, na szczęście wydaje się już być pogodzonym z losem, pozwoliłabym sobie nawet na ryzykowne stwierdzenie, że ekscytuje się na równi ze mną. ;-)

Placuszki ziemniaczano-cukiniowe

4 średniej wielkości ziemniaki
1 niewielka cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki z ciecierzycy
sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona

Olej rzepakowy do smażenia
Do podania: ulubiony sos oraz natka pietruszki

Ziemniaki, cebulę, czosnek oraz cukinię obieramy ze skórki. Jeśli cukinia jest wyrośnięta dodatkowo wycinamy jej gniazda nasienne. Wszystkie warzywa trzemy na tarce na ząbkach do ziemniaków, lub w robocie wielofunkcyjnym z odpowiednią końcówką. Starte warzywa odsączamy z wody na sitku, przekładamy do miski i solidnie doprawiamy.

Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju rzepakowego.

Podajemy z ulubionym sosem oraz natką pietruszki.

 



Prześlij komentarz

 
Top