0

Uwielbiam weekendowe śniadania, jedzone na balkonie lub w ogródku. Wypaśne, wyczekiwane przez cały tydzień roboczy, w miłym towarzystwie. :-)

Tarta z jabłkami i śliwkami

Ciasto:
260 g mąki
20 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
30 g smalcu
2 żółtka

Nadzienie:
800 g jabłek
400 g śliwek
2 garści orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy miękkie masło i smalec, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i dodajemy do niego żółtka a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, odcinamy 1/4, pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 24 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondla dodając łyżeczkę cynamonu i smażymy kilkanaście minut, do momentu uzyskania gęstego nadzienia (jeśli jabłka będą za bardzo przywierać do rondla należy dodać kilka łyżek wody). Pod koniec smażenia dodajemy śliwki pokrojone w kostkę oraz posiekane orzechy.

Ubijamy pianę z białek pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy je widelcem, nakładamy nadzienie jabłkowo-śliwkowe a następnie warstwę piany. Całość posypujemy resztą ciasta startego na tarce o dużych oczkach.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 35 min. 

Prześlij komentarz

 
Top