0

 

 Takie oto zawijane drożdżóweczki na wczesnojesienne weekendowe śniadanie. 
Pan Maruda mówił, że dobre! ;-)  
 

Zawijane drożdżówki z jabłkami i śliwkami


150 ml ciepłej wody
2 łyżki płatków owsianych

15 g świeżych drożdży
30 g cukru trzcinowego
400 g mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki przyprawy mahleb (niekoniecznie)
4 łyżki oleju rzepakowego

łyżeczka cukru pudru
łyżeczka cynamonu
3 dojrzałe śliwki
1 jabłko
2 łyżki migdałów w płatkach

Płatki owsiane wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą i po kilku minutach dokładnie blendujemy, żeby uzyskać mleko owsiane.
Do dużej miski wlewamy mleko owsiane, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy mąkę, mahleb, sól oraz olej, mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto (jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy trochę mąki oraz oleju). Gotowe ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy woreczkiem foliowym, lub ściereczką. Pozwalamy ciastu rosnąć około 2 godzin, do momentu aż mocno urośnie.

W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy je w cienką kosteczkę, a śliwki przekrawamy na polówki i kroimy w paseczki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 cm na 25 cm. Przy pomocy sitka równomiernie posypujemy cynamonem oraz cukrem pudrem, wykładamy owoce, pozostawiając puste dłuższe brzegi ciasta bez owoców. Zwijamy ciasto w roladę a następnie kroimy w poprzek na 8 równych kawałków. Gotowe zawijańce przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałowymi. 
Tortownicę z drożdżówkami przykrywamy woreczkiem foliowym i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rano, rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, najlepiej w opcji grzałka dolna i górna. Tortownicę z drożdżówkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, do zbrązowienia ciasta. 




Prześlij komentarz

 
Top