0



W tej tarcie jest inny wariant nadzienia budyniowo-śmietanowego o którym myślałam przy okazji #121. I wyjątkowo na święta wyoutsourcowałam proces robienia zdjęć. ;-)

Tarta jaglana z jabłkami i nadzieniem budyniowo-śmietanowym 

Ciasto:
90 g miękkiego masła
130 g mąki pszennej
50 g mąki jaglanej
1 łyżka cukru brązowego
1 jajko

Nadzienie:
3 jabłka
150 ml śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszku)


Obie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego jajko, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy około 28 cm i niewysokich brzegach. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne.  Następnie kroimy jabłka w cienkie plasterki i układamy na cieście uprzednio ponakłuwanym widelcem.

Ubijamy śmietanę z żółtkiem, dodajemy cukier oraz budyń, mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie po łyżce dodajemy ją do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy.

Tartę z ułożonymi jabłkami zalewamy nadzieniem budyniowo-śmietanowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 30 min, do momentu zbrązowienia ciasta i ścięcia się nadzienia.

Prześlij komentarz

 
Top