0


Jak już wspominałam, kocham wszystko co greckie. :-) Dziś tarta z grecką chałwą kakaową. Przepis w mojej wersji jest oczywiście z obniżoną zawartością cukru, a oryginalny pochodzi z bloga mojewypieki. 

Tarta z nadzieniem chałwowo-orzechowym  

Ciasto:
150 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
20 g mielonych orzechów włoskich
80 g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
135 g chałwy kakaowej
20 g orzechów ziemnych solonych
180 g orzechów włoskich
125 ml śmietany 30%

garść siekanych orzechów włoskich

Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o wymiarach 35x11 cm, lub okrągłej o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy około 20 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze przez około 10 min. Studzimy.

Aby zrobić nadzienie wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej masy (mogą zostać większe kawałki orzechów), przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia, a następnie wylewamy na upieczony spód, wyrównujemy. Gdy całkiem wystygnie posypujemy orzechami.

Prześlij komentarz

 
Top