0


Strasznie się ostatnio opuściłam w pieczeniu tart, przepraszam. :-( Niedawno robiłyśmy z Żożo ciacho na podstawie przepisu z Kuchni Paulettes, dziś w wersji zmienionej na tarcie. :-)

Trójwarstwowa tarta kokosowa z budyniem, kajmakiem i pianą

Ciasto:
250 g mąki
25 g cukru pudru
20 g wiórków kokosowych
130 g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru brązowego
700 ml mleka
pół szklanki wiórków kokosowych

510 g kajmaku
2 łyżki mleka

4 białka jajek
100 ml cukru pudru
100 ml oleju rzepakowego
2 opakowania budyniu waniliowego
pół szklanki wiórków kokosowych

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi, dodajemy miękkie masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 29 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy budyń. W garnku zagotowujemy 500 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń oraz dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy energiczne do momentu zgęstnienia masy. Zestawiamy z ognia i przykrywamy budyń kawałkiem folii spożywczej, aby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy.

Masę kajmakową przekładamy do garnka, dodajemy mleko i gotujemy do momentu aż masa będzie jednolita.

Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min.

W międzyczasie przygotowujemy pianę. W tym celu ubijamy na sztywno białka, ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz budyń, a następnie powoli wlewamy olej i na końcu dodajemy wiórki kokosowe.

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, usuwamy obciążenie i wykładamy budyń, na warstwę budyniu dajemy warstwę masy kajmakowej, a następnie wylewamy pianę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 30 min do momentu zbrązowienia ciasta i piany.

Prześlij komentarz

 
Top