0


Pomysł na nadzienie do tej tarty dostałam od koleżanki z pracy, która powoli staje się moim kolejnym kulinarnym guru. ;-) Połączenie rabarbaru z cytryną jest naprawdę niestandardowe i ciekawe, polecam do wypróbowania. :-) Ja dodałam do ciasta mielonych migdałów, po prostu z lenistwa, nie chciało mi się rozbijać i mielić orzechów włoskich...

Tarta rabarbarowo-jabłkowa z cytryną i orzechami

Ciasto:
200 g mąki
30 g cukru pudru
30 g mielonych orzechów
100 g zimnego masła
1 łyżka smalcu
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
6 cienkich łodyg rabarbaru (około 350 g)
3 jabłka średniej wielkości
skórka starta z cytryny
sok z 1/3 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 białka
3 łyżki cukru pudru


Mąkę mieszamy z cukrem i orzechami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, odcinamy 1/3 ciasta i zawijamy w folię, pozostałą część rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy i dopasowujemy. Wkładamy obie części ciasta do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu obieramy rabarbar ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do rabarbaru, gotujemy mieszając od czasu do czasu i dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, następnie cynamon, cukier i orzechy, na samym końcu dodajemy skrobię, mieszamy i gotujemy do czasu uzyskania dość jednolitej i gęstej masy. Ściągamy z ognia.

Ciasto w formie wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min.

W tym czasie przygotowujemy pianę. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie rabarbarowe, następnie wykładamy pianę a na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min.

Prześlij komentarz

 
Top