0


Spód do tarty zrobił mi się bardzo kruchy, smaczny, ale w zasadzie nie da się go nie połamać przy przekładaniu na talerz. Wyszła więc tarta do łączenia ludzi i jedzenia z jednego wspólnego talerza. ;-) Pomysł na sosik do warzyw pochodzi z książki Gwyneth Paltrow, a co do warzyw to mieszanka jest dowolna, jeśli chcielibyście tarte zrobić szybciej lepiej użyć warzyw, które pieką się szybciej.


Tarta tatin z pieczonymi warzywami i sosem musztardowo-klonowym

Ciasto:
100 g mąki
50 g mąki pszennej razowej typ 1850
75 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
łyżeczka majeranku
szczypta soli
żółtko
łyżka zimnej wody

Nadzienie:
około 800 g warzyw (marchew, pietruszka, seler, burak)
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu

Obie mąki mieszamy z majerankiem i solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, schładzamy w lodówce przez kwadrans, następnie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką wielkość aby pokryło wierzch tarty o średnicy 27 cm. Wkładamy na płasko do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do miski.
Aby zrobić sos mieszamy syrop z musztardą, oliwą, solą i pieprzem.
Do miski z warzywami wlewamy połowę sosu i mieszamy tak aby warzywa były równomiernie pokryte sosem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. (warto z termoobiegiem), warzywa wykładamy na brytfannę i pieczemy około 25 min do momentu aż zmiękną.

Na spód formy o średnicy 27 cm wylewamy łyżkę pozostałego sosu i rozsmarowujemy, następnie wykładamy podpieczone warzywa, ściągamy jeden papier z ciasta i za pomocą drugiego przenosimy ciasto na formę, delikatnie odklejamy, w kilku miejscach przekłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Prześlij komentarz

 
Top