0


Ale się ta wiosna ociąga w tym roku... a u mnie nowe podwórko, nowe krzaczki i drzewka i nowy piekarnik... przyszła na niego pora, niby się spodziewałam, ale jęczę z nadmiaru wydatków. Teraz czeka mnie testowanie, ciekawe ile zakalców lub spalenizn wyprodukuje w najbliższym czasie... Wiem, że mleko w proszku nie jest wegańskie, ale za to jaka dobra jest kruszonka z jego dodatkiem, poza tym przecież nikt nie każe być radykalnym weganinem :-D


Drożdżowe ciasto dyniowe z orzechową kruszonką

18 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki letniego mleka roślinnego

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki owsianej
0,5 szklanki musu z dyni
łyżka ksylitolu
szczypta cynamonu
2-3 łyżki mleka roślinnego
2-3 łyżki oleju rzepakowego

garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka cukru kokosowego
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki oleju

Drożdże mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem, tak powstały zaczyn pozostawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, ksylitol, cynamon, mieszamy. Dodajemy mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy składniki. Następnie dodajemy mleko i olej, na początek lepiej dodać po 2 łyżki i w razie potrzeby dodać kolejne. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, powinno być dość luźne, lecz nie powinno kleić się do rąk, jeśli bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki pszennej i olej.
Gdy będzie gotowe, formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrastania w misce przykrytej ściereczką przez około godzinę (należy uważać, żeby ciasto nie stało w miejscu w którym mogą być przeciągi, najlepiej wyrasta koło źródeł ciepła).

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, w tym celu w małej miseczce mieszamy składniki kruszonki, możemy dodać troszkę oleju, tak aby konsystencja była dość zwarta i wilgotna.
 
W środek wyrośniętego ciasta wbijamy pięść i krótko je wyrabiamy (około 6 ruchów), formujemy z ciasta wałek i przekładamy je do foremki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy równomiernie kruszonką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy ciasto, najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 20-25 min, do momentu zarumienienia się ciasta i zbrązowienia kruszonki.

Następny
To jest najnowszy post.
Poprzedni
Starszy post

Prześlij komentarz

 
Top