0


Zrobiłam ten torcik, ponieważ bardzo chciałam przetestować przepis na biszkopt wegański od Nicole Just La Veganista Wypieki, który o dziwo wyszedł całkiem fajny, może tylko trochę za słodki (następnym razem przetestuję, czy wyjdzie z 60 g cukru, dam znać ;-)). Drugim powodem była chęć zużycia dżemu porzeczkowego, taraa! :-D
A jeszcze  z ciekawostek związanych ze zużywaniem resztek, czy też zalegających produktów, ostatnim hitem sezonu jest u mnie majonez z aquafaby, z bloga Jadłonomia, najlepszy, przebija nawet Kielecki. ;-)


Prosty wegański torcik z dżemem 

200 g mąki pszennej typ 400 lub 405
100 g cukru pudru
łyżeczka sody
szczypta soli
50 ml oleju rzepakowego
łyżeczka octu jabłkowego
140 ml wody gazowanej
90 g jogurtu sojowego

kilka łyżek dżemu
galaretka

Nagrzewamy piekarnik do 180 st.

Do dużej miski przesiewamy suche składniki i mieszamy je, następnie wlewamy olej, ocet, wodę gazowaną oraz jogurt. Szybko łączymy wszystkie składniki, mieszając rózgą kuchenną, możemy pozostawić grudki, rozpuszczą się podczas pieczenia.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 35 min, najlepiej w opcji termoobieg, do momentu zbrązowienia ciasta. Odstawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml.

Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty, z górnego, najmniejszego blatu odkrawamy czubek, żeby ciasto było równe, następnie smarujemy dolny blat dżemem i przekładamy kolejnym (ja na swoim torciku odwróciłam górny blat do góry nogami), na samej górze też rozsmarowujemy trochę dżemu.

Gdy galaretka zacznie tężec wykładamy ją ostrożnie na wierzch torciku.

Publikowanie komentarza

 
Top