0



Ciasto, które powinno się nazywać Co zrobić z resztą dżemu? i podtytuł Jak przy okazji wykorzystać pozostawioną przez dzieci połówkę dojrzałego banana. :-D


Drożdżowe zwijane z dżemem porzeczkowym

15 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka cukru brązowego
4 łyżki letniego mleka roślinnego

300 g mąki pszennej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych, lub pulpa pozostała po blendowaniu płatków na mleko roślinne
pól banana
pół szklanki mleka roślinnego
5 łyżek oleju rzepakowego

kilka łyżek dżemu porzeczkowego

Drożdże mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem, tak powstały zaczyn pozostawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki lub pulpę, dodajemy zgniecionego banana, mleko i mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy składniki. Następnie dodajemy olej, na początek lepiej dodać po łyżce i w razie potrzeby dodać kolejne. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, powinno być dość luźne, lecz nie powinno kleić się do rąk, jeśli bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki pszennej i olej.
Gdy będzie gotowe, formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrastania w misce przykrytej ściereczką przez około godzinę (należy uważać, żeby ciasto nie stało w miejscu w którym mogą być przeciągi, najlepiej wyrasta koło źródeł ciepła).
 
Po tym czasie w środek wyrośniętego ciasta wbijamy pięść i krótko je wyrabiamy (około 6 ruchów), przekładamy ciasto na stolnicę lekko podsypana mąką i rozwałkowujemy na prostokąt, około 40 cm długości, grubości około 1 cm, rozsmarowujemy na cieście dżem, pozostawiając wolne około 2 cm brzegu dolnego, zwijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy wzdłuż na połowę. z jednej strony łączymy połowy i zaplatamy ciasto jak warkocz (ale o dwóch ramionach ;-)). Gotowy warkocz przenosimy do foremki o długości 30 cm. Przykrywamy ściereczka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

  • Jeśli chcemy ciasto zjeść dopiero następnego dnia, możemy tak przygotowane schować na noc do lodówki. Rano wyciągamy je i pozostawiamy na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 20-25 min.

  • Jeśli chcemy zjeść ciasto tego samego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy je najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg przez około 20-25 min, do momentu zarumienienia się ciasta.


Prześlij komentarz

 
Top