3


U Ani w ogródku marnowały się pomidorki koktajlowe, nie mogłyśmy dłużej na to pozwalać i wrzuciłyśmy je na tartę. Ponieważ nam się chciało obrałyśmy je ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Tarta z pomidorkami i gorgonzolą

Opakowanie ciasta francuskiego

Nadzienie:

125 g sera gorgonzola
350 g pomidorków koktajlowych
5 jaj
330 ml śmietany 18%
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy 27 cm, zbędne kawałki ciasta odcinamy.
Nakłuwamy ciasto widelcem, kruszymy na nie ser gorgonzola, wykładamy pomidorki.
Jajka ubijamy w misce trzepaczką, dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz zioła i ubijamy do połączenia się składników.
Pomidorki i ser zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min, do momentu ścięcia się masy jajecznej i zbrązowienia brzegów ciasta.

Prześlij komentarz

  1. A u mnie w ogródku mnóstwo pomidorków koktajlowych,dziś na obiad tarta z pomidorkami dzięki Moni :)
    :*) J.

    OdpowiedzUsuń

 
Top