U Ani w ogródku marnowały się pomidorki koktajlowe, nie mogłyśmy dłużej na to pozwalać i wrzuciłyśmy je na tartę. Ponieważ nam się chciało obrałyśmy je ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Tarta z pomidorkami i gorgonzolą
Opakowanie ciasta francuskiego
Nadzienie:
125 g sera gorgonzola
350 g pomidorków koktajlowych
5 jaj
330 ml śmietany 18%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy 27 cm, zbędne kawałki ciasta odcinamy.
Nakłuwamy ciasto widelcem, kruszymy na nie ser gorgonzola, wykładamy pomidorki.
Jajka ubijamy w misce trzepaczką, dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz zioła i ubijamy do połączenia się składników.
Pomidorki i ser zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min, do momentu ścięcia się masy jajecznej i zbrązowienia brzegów ciasta.
A u mnie w ogródku mnóstwo pomidorków koktajlowych,dziś na obiad tarta z pomidorkami dzięki Moni :)
OdpowiedzUsuń:*) J.
Smakowała ? :-)
UsuńDla mnie pycha jak wszystkie zresztą :) :*
Usuń