0


Mysia i Timi są zakatarzeni, mnie zaczyna boleć gardło, sezon jesiennych infekcji uznaję za otwarty. ;-) A na pocieszenie prosty i pyszny quiche z serami.


Quiche z serami

Ciasto:
200 g mąki
2 łyżki startego sera Grana Padano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
100 g miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
120 g sera camembert
115 g sera blue
300 ml śmietany 18%
4 jajka
sól, pieprz


Mąkę mieszamy z solą, serem i ziołami, dodajemy masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, lub na pół godziny do zamrażarki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do ciasta) i obciążamy fasolą. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min.

W międzyczasie przygotowujemy zalewę z jajek i śmietany: ubijamy trzepaczką jajka, następnie dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz i mieszamy trzepaczką do momentu połączenia się składników.

Na podpieczony spód wykładamy pokrojony w niewielkie kawałki camembert, oraz pokruszony ser blue, zalewamy masą jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 min, do momentu zbrązowienia brzegów ciasta i ścięcia się masy.

Publikowanie komentarza

 
Top