Mysia i Timi s膮 zakatarzeni, mnie zaczyna bole膰 gard艂o, sezon jesiennych infekcji uznaj臋 za otwarty. ;-) A na pocieszenie prosty i pyszny quiche z serami.
Quiche z serami
Ciasto:
200 g m膮ki
2 艂y偶ki startego sera Grana Padano
1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
szczypta soli
100 g mi臋kkiego mas艂a
1 偶贸艂tko
2 艂y偶ki zimnej wody
Nadzienie:
120 g sera camembert
115 g sera blue
300 ml 艣mietany 18%
4 jajka
s贸l, pieprz
M膮k臋 mieszamy z sol膮, serem i zio艂ami, dodajemy mas艂o, 艂膮czymy sk艂adniki. Po艣rodku mieszanki robimy otw贸r i wbijamy do niego 偶贸艂tko zmieszane z wod膮, a nast臋pnie 艂膮czymy wszystkie sk艂adniki razem, do momentu, a偶 powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kul臋, lekko j膮 sp艂aszczamy i wk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 15 min.
Po tym czasie wyci膮gamy ciasto z lod贸wki, rozwa艂kowujemy je mi臋dzy dwoma kawa艂kami papieru do pieczenia na tak膮 wielko艣膰, aby pokry艂o sp贸d i boki formy o 艣rednicy 27 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomoc膮 drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zb臋dne kawa艂ki ciasta i wk艂adamy ciasto do lod贸wki na co najmniej godzin臋, lub na p贸艂 godziny do zamra偶arki.
Wyci膮gamy ciasto z lod贸wki, nak艂uwamy widelcem, przykrywamy foli膮 aluminiow膮 (b艂yszcz膮c膮 stron膮 do ciasta) i obci膮偶amy fasol膮. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez oko艂o 10 min.
W mi臋dzyczasie przygotowujemy zalew臋 z jajek i 艣mietany: ubijamy trzepaczk膮 jajka, nast臋pnie dodajemy 艣mietan臋, s贸l oraz pieprz i mieszamy trzepaczk膮 do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Na podpieczony sp贸d wyk艂adamy pokrojony w niewielkie kawa艂ki camembert, oraz pokruszony ser blue, zalewamy mas膮 jajeczn膮 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez oko艂o 30 min, do momentu zbr膮zowienia brzeg贸w ciasta i 艣ci臋cia si臋 masy.

Prze艣lij komentarz