0


Zaktualizowałam sobie Windows i po niecałym tygodniu tego żałuję, ehhh...nie działa mi program do obróbki zdjęć, więc nie mogę wstawić logo, nie działa Sticky Notes i nie wiadomo co jeszcze, wyskakują okienka z błędami...a miało być tak pięknie i nowocześnie, ehhh... Dobrze, że przynajmniej tarta się udała, przepis bazowy pochodzi z mojej ulubionej ostatnimi czasy Jerozolimy Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi.

Tarta z papryką, cebulą i fetą

Ciasto:
180 g mąki
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
90 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
4 średniej wielkości czerwone papryki
3 średnie cebule
6 łyżek oliw z oliwek
1 łyżeczka mielonej kolendry
1,5 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
około 250 g sera feta


Mąkę mieszamy z solą i ziołami, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 15 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Odklejamy jeden arkusz papieru, a za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Odcinamy zbędne kawałki ciasta i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski o grubości około 1 cm. Cebule kroimy na pół, a następnie w półksiężyce o grubości około 1 cm.
W dużej misce mieszamy warzywa z oliwą i przyprawami, rozkładamy je równomiernie na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem przez około 30 min, mieszając w trakcie pieczenia, do momentu, aż będą miękkie lecz niezbyt przypieczone.

Wyciągamy spód tarty z lodówki, nakłuwamy widelcem i nakładamy pół porcji warzyw, następnie kruszymy połowę porcji fety i na wierzch wykładamy pozostałe warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20-25 min do momentu zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia warto przełączyć piekarnik na grzałkę dolną).
Przed podaniem posypujemy tartę pozostałą fetą.

Publikowanie komentarza

 
Top