0


Długo się zastanawiałam, czy mogę podać tu ten przepis, ponieważ nie jest to klasyczna tarta na cieście kruchym. Stwierdziłam jednak, że pokruszone kruche ciasteczka, to prawie to samo co kruche ciasto, a zawsze to jakaś odrobineczka różnorodności.;-) Dodatkowo na francuskich stronach znalazłam przepisy na spód do tarty z ciasteczek, wtedy poczułam się już całkowicie usprawiedliwiona. ;-)
Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie przepis na tartę kawową z Moje Wypieki i desery D. Świątkowskiej. Fistaszkowy spód i zwarty krem  z mleczka skondensowanego jest idealny dla fanów batona Snickers, tudzież do wspomnień co się lubiło w podstawówce. ;-)

Tarta z masłem orzechowym i kremem z mleczka skondensowanego

Ciasto:
350 g herbatników Petit Beurre
280 g masła orzechowego o temperaturze pokojowej
50 g masła

Nadzienie:
350 g mleczka skondensowanego niesłodzonego
400 g mleczka skondensowanego słodzonego
5 żółtek
laska wanilii, aromat lub esencja (użyłam około 3 cm kawałka laski wanilii)
4 łyżeczki kawy bezkofeinowej dodatkowo rozpuszczone 2 łyżkami wody

200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
kilka łyżeczek kakao bez cukru do posypania

W rondelku rozpuszczamy 50 g masła. W robocie kuchennym lub za pomocą blendera mielimy ciastka razem z masłem orzechowym, następnie dodajemy roztopione masło. Powstałą sypką masą wylepiamy spód i boki formy o średnicy 31 cm (najlepiej metalowej lub ceramicznej) i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Mleczka skondensowane za pomocą trzepaczki łączymy razem z żółtkami, kawą oraz esencją lub ziarnami wanilii, tak aby składniki dobrze się połączyły. Masa będzie bardzo rzadka.

Na schłodzony spód ostrożnie wylewamy masę z mleczka i żółtek. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. i pieczemy około 50 min. do momentu, aż krem się nie zetnie.
Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przed serwowaniem tarty, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Podajemy kawałki tarty z bitą śmietaną posypane kakao.

Prześlij komentarz

 
Top