Bardzo lubię połączenie jabłek z orzechami i oczywiście z cynamonem. Tak dla odmiany postanowiłam skarmelizować orzechy w cynamonowym karmelu. Wyznam nieskromnie, że tarta jest przepyszna. :-) Użyłam dość twardych jabłek, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.
Tarta z karmelizowanymi orzechami i jabłkami
Ciasto:
210 g mąki
30 g cukru pudru
105 g masła pozostawionego na kilka minut w temperaturze pokojowej
1 żółtko + białko do wysmarowania ciasta
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
około 800 g jabłek
50 g masła
50 g cukru brązowego
40 g cukru
łyżeczka cynamonu
około 75 g orzechów włoskich
Do mąki zmieszanej z cukrem dodajemy posiekane w kosteczkę masło, łączymy składniki. Następnie w środku robimy dołek i wbijamy do niego żółtko, dodajemy wodę, palcem łączymy wodę z żółtkiem i dopiero wtedy zagniatamy razem wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie już jednolite formujemy z niego kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 min.
Rozgrzewamy dużą patelnię, roztapiamy masło na średnim ogniu. Gdy masło będzie już roztopione dodajemy oba cukry oraz cynamon, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje, zajmuje to około 10-15 min. Można od czasu do czasu przemieszać składniki, ale nie jest to konieczne.
W międzyczasie drobno kroimy orzechy. Jabłka obieramy ze skórki, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i cienko siekamy.
Na patelnię z karmelem wrzucamy orzechy, mieszamy, aby karmel dokładnie je pokrył. Następnie dodajemy jabłka i mieszamy je z karmelizowanymi orzechami. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i odstawiamy na kilka minut, następnie na stolnicy przykrywamy ciasto arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Za pomocą wałka przenosimy ciasto do formy. Z podanej ilości ciasta powinno nam zostać jeszcze trochę, aby zrobić na wierzchu kratkę, lub tak jak ja powycinać ciasteczka. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy białkiem.
Na ciasto nakładamy jabłka z orzechami oraz kratkę lub ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 35 min dopóki boki oraz wierzch ciasta się nie zarumienią.
Prześlij komentarz
Kliknij aby zobaczyć kod ikonki!
Aby skutecznie zamieścić ikonkę należy ją poprzedzić przynajmniej jedną spacją.