0


Bazowy przepis na tę tartę pochodzi z dodatku o ciasteczkach z Twojego Stylu, Nie dodałam cukru do nadzienia, za to dodałam cytrynkę i tarta jest wyśmienita na podwieczorek, do herbatki, w pochmurny dzień.
A tak technicznie rzecz biorąc, ta tarta we Francji nazywałaby się raczej la tourte niż la tarte, ponieważ jest przykryta ciastem, ale kto by się przejmował takimi językowymi szczegółami. ;-)

Tarta z gruszkami, śliwkami i migdałami

Ciasto:
450 g mąki
100 g cukru
300 g zimnego masła
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko + 1 białko do wysmarowania ciasta
szczypta soli

Nadzienie:
800 g gruszek
800 g śliwek
skórka starta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g migdałów w płatkach

cukier puder do posypania

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło posiekane w kostkę, zagniatamy ciasto, następnie dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy do momentu otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna odrobinę większa od drugiej, formujemy z nich kule, lekko je spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 min.

Gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę.
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na ćwiartki.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.
Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
Do owoców dodajemy mąkę, mieszamy, następnie sok i skórkę z cytryny, a na końcu uprażone migdały. Mieszamy.

Ciasto wyciągamy z zamrażarki i odstawiamy na kilka minut, następnie większy kawałek przykrywamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość, aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Odklejamy arkusz papieru i delikatnie za pomocą wałka przenosimy ciasto do formy, dopasowujemy, nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Na czas rozwałkowywania mniejszego kawałka wkładamy do lodówki.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką wielkość, aby przykrywało formę o średnicy 31 cm.

Na schłodzony spód wykładamy owoce, następnie odklejamy jeden arkusz papieru z ciasta i za pomocą drugiego przenosimy je na owoce, odklejamy je delikatnie od papieru i odcinamy wystające poza formę końcówki. Wierzch tarty nakłuwamy/przekłuwamy gęsto widelcem.

Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę, do momentu, aż ciasto delikatnie zbrązowieje.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Publikowanie komentarza

 
Top