0


Sezon na szparagi czas zacząć! Dzisiejszej tarty nauczyła mnie Beatka, moja guru tartowa i generalnie kulinarna, a pierwotny przepis pochodził z magazynu Kuchnia. Tarta jest wyśmienita, krem z gorczycy z miodem dodaje całości odrobinę słodkiego smaku (można użyć ostrej musztardy, co kto woli), a ser fajnie wtapia się w zalewę. Polecam, zwłaszcza na pierwszą próbę ze szparagami, po to, żeby je pokochać i z niecierpliwością czekać na kolejny sezon. :-)

Robiłam tartę na małej formie o średnicy 26 cm, więc zostało mi trochę ciasta francuskiego, które zamierzam wykorzystać na tarteletki, ale o tym wkrótce. :-)

Tarta ze szparagami i serem

Opakowanie ciasta francuskiego
Masło do wysmarowania formy

Nadzienie:
250 g szparagów zielonych
sól, cukier
2 dymki ze szczypiorem
łyżka masła
1 łyżka kremu z gorczycy z miodem lub innej musztardy
50 g sera Radamer lub innego żółtego
2 jajka
200 g śmietany 36%
25 g sera Grana Padano lub Parmezanu
sól, pieprz

Formę o średnicy 26 cm, lub większą smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto francuskie, nakłuwamy je widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wkładamy do lodówki (jeśli ciasto miało temperaturę pokojową, należy schłodzić je w lodówce dłużej, około pól godziny). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, lub tym, co mamy do obciążania. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

W garnku nastawiamy wodę ze szczyptą soli i cukru, szparagom odrywamy końcówki i obieramy zdrewniałe części, myjemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3-5 minut. Po tym czasie wylewamy gorącą wodę i zalewamy szparagi zimną wodą, odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, smażymy przez około 3 minuty.

Roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, pieprz i sól do smaku.

Gdy ciasto się przyrumieni, wyciągamy je z piekarnika i smarujemy spód łyżką ulubionej musztardy, posypujemy podsmażoną cebulką i startym na tarce o dużych oczkach serem Radamer, następnie układamy szparagi, całość zalewamy zalewą ze śmietany i jajek i posypujemy Grana Padano startym na tarce o małych oczkach.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.

Prześlij komentarz

 
Top