0


Początkowo planowałam zrobić tartę tylko z rabarbarem, ale niestety w okolicznych sklepach i ogródkach go zabrakło, więc dodałam kilka jabłek, wyszło jej to na dobre. Jest pyszna! Lekko kwaskowata, ze słodką pianką.

Tarta rabarbarowo-jabłkowa z różową pianką 

Ciasto:
110 g miękkiej margaryny
210 g mąki
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
łyżeczka cukru

Nadzienie:
500 g rabarbaru
500 g jabłek
50 ml wody
2 łyżki dżemu truskawkowego
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru brązowego

6 białek o temperaturze pokojowej
szczypta soli
6 kopiatych łyżek cukru pudru
4 łyżki kisielu żurawinowego lub innego czerwonego

Margarynę łyżką mieszamy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, żółtko oraz wodę, krótko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i na czas przygotowania nadzienia wkładamy do lodówki.

Rabarbar myjemy, jeśli jest duży, obieramy go ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy wodę, dżem, cukier i cynamon, mieszamy i dusimy przez 15 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dosyć cienkie plasterki, dodajemy do rabarbaru i smażymy około 15 minut. Odstawiamy, aby mus owocowy lekko ostygł.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 31 cm. Odklejamy jeden arkusz i za pomocą drugiego przenosimy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem.

Białka ze szczyptą soli ubijamy do uzyskania sztywnej piany, następnie po łyżce dodajemy cukier puder oraz kisiel, cały czas ubijając pianę.

Na ciasto wykładamy warstwę musu rabarbarowo-jabłkowego a na wierzch delikatnie drewnianą łyżką rozsmarowujemy pianę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli jest taka możliwość pieczemy ciasto używając opcji dolna grzałka i termoobieg.

Prześlij komentarz

 
Top