0


Dziś szparagów odsłona druga. Pomysł na dzisiejsze tarteletki pochodzi z książki Tarta i quiche wydawnictwa Buchmann. Tam zrobiono minitarty z sosem parmezanowym, u mnie troszkę inaczej, ale też smacznie. :-) Z resztek ciasta francuskiego po Tarcie ze szparagami i serem i serem zrobiłam dwie tarteletki, wystarczą dla jednej głodnej osoby, lub jako przystawka dla dwóch. :-)

Tarteletki ze szparagami i sosem z sera Grana Padano

ok 100 g ciasta francuskiego, wystarcza na dwie foremki o średnicy 10 cm
pół żółtka, odrobina wody
masło do wysmarowania foremek

Nadzienie:
5 zielonych szparagów
10 g masła
50 ml wody
sól, pieprz

1, 5 żółtka
1 białko
15 g sera Grana Padano
10 g masła
sól, pieprz, papryka

Z ciasta wykrawamy dwa okręgi troszkę większe od naszych foremek, przekładamy je do wysmarowanych masłem foremek, smarujemy ciasto żółtkiem zmieszanym z kilkoma kroplami wody. Z pozostałego ciasta formujemy dwa okręgi wycinamy w ich środkach kółka, lecz ich nie wyjmujemy, tylko całość umieszczamy na cieście w foremkach, ponownie smarujemy żółtkiem z wodą. Jeśli używaliśmy ciasta z lodówki, możemy już teraz włożyć je do piekarnika, jeśli nie lepiej schłodzić je przez około pół godziny w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni, wkładamy tarteletki i pieczemy przez około 15 minut aż do momentu gdy ciasto się zabrązowi i urośnie.

Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy końcówki, myjemy szparagi i kroimy na 3 części. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi i obtaczamy je w maśle, dolewamy 50 ml wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu około 10 minut. Odstawiamy.

Z piekarnika wyciągamy upieczone tarteletki i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zanadto nie ostygły, można również przykryć je folią aluminiową.

Przygotowujemy sos w kąpieli wodnej. W garnku lub żaroodpornej misce umieszczamy żółtka, białko oraz starty na tarce o małych oczkach Grana Padano, stawiamy naczynie na garnku z wrzącą wodą. Gotujemy sos w kąpieli wodnej na małym ogniu, cały czas ubijając trzepaczką, do momentu, aż sos stanie się jednolity, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę, mieszamy, a na koniec dodajemy masło pocięte w cienkie plasterki, ubijamy, dopóki się nie rozpuści i zdejmujemy z ognia.
Tarteletki wykładamy na talerz, kładziemy na nich szparagi i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Prześlij komentarz

 
Top