0



Jesień dopiero się zaczyna, a moje dzieci w ciągu ostatnich 2 miesięcy zdążyły zaliczyć: zapalenie płuc, oskrzeli, pomniejsze infekcje wirusowe i bakteryjne, cudowny czas nadchodzi... a do tego jeszcze jesienna nostalgia, mniejsze i większe zjazdy samopoczucia, plus oczywiście noce nieprzespane przez kaszle, katary i wołanie Mamoooo! 
Na pocieszenie, jak to u mnie bywa, troszkę słodyczy i kolejna odsłona tarty dla leniwych - jak Jaaa! :-D 


Kukurydziana tarta sypana ze śliwkami

Ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
50 ml cukru brązowego
100 g zimnego masła

Nadzienie:
600 g śliwek
szczypta cynamonu


Mąkę wymieszać z cukrem.
Śliwki wypestkować i podzielić na połówki.
Na spód formy do tarty o średnicy 24 cm wysypujemy połowę suchych składników, następnie układamy cienko pokrojone 30 g masła oraz śliwki, posypujemy cynamonem. Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i rozkładamy cienko pokrojone pozostałe 70 g masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. w opcji grzałka dolna - górna i termoobieg przez około 50 min.

Prześlij komentarz

 
Top