Ogarnęłyśmy z Różyczką dzieciory na wyprawie samochodem nad Balaton, wyciorałyśmy je w Bratysławie i Budapeszcie, było suuuuper! Jestem z nich i z nas wyjątkowo dumna. Da się! :-D I oczywiście obżarłam się jak świnka: ciastami, ciasteczkami, kiełbaską, ajvarami, langoszami i innymi węgierskim przysmakami, wszystko popijając winem. :-D
Tarta herbatnikowa z kremem z mascarpone i owocami
Ciasto:
130 g herbatników
70 g miękkiego masła
Nadzienie:
250 g mascarpone
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 gruszka
garść malin i borówek
Herbatniki razem z masłem włożyć do misy blendera i zmielić na piasek. Wyłożyć nim formę o średnicy 27 cm i włożyć do lodówki.
Białko ubić z solą na sztywną pianę.
Żółtko ubić z cukrem do uzyskania jasnego kremu, dodać mascarpone oraz sok z cytryny i zmiksować na jednolity krem. Delikatnie wmieszać pianę do masy z mascarpone.
Gruszkę cienko pokroić.
Na schłodzony spód wyłożyć krem i ułożyć owoce.
Prześlij komentarz