Bardzo lubię kuchnie indyjską, zaraziłam tym nawet Pana Marudę, który rzekomo nie interesuje się tym co je. Może i dobrze, bo gdybym trafiła na dużego smakosza, to zamieniłabym się w kuleczkę. ;-)
Dal wzorowałam na przepisie z Wegańskiej kuchni indyjskiej Richy Hingle, niemniej jak to ja, połowy składników nie miałam i zamieniałam je według uznania. ;-) Efekt bardzo mi się spodobał, Timi uznał, że może być, a Mysia standardowo, że ohydne, ech...
Dal dyniowo-kokosowy
łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki białej gorczycy
1/3 łyżeczki asafetydy
3 ząbki czosnku
1,5 szkl. musu z dyni
1/4 szkl. wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka garam masala
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
1 szkl. mleczka kokosowego
3/4 szkl. wody
łyżeczka soli
łyżeczka syropu z agawy
2 łyżeczki soku z cytryny
Na dużej patelni, lub w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy i smażymy przez kilka minut, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek oraz asafetydę, smażymy do momentu zezłocenia czosnku.
Dodajemy dynię, mieszamy i smażymy pod przykryciem przez około 3 minuty.
Dodajemy wiórki kokosowe, paprykę i garam masala, mieszamy.
Soczewicę płukamy i odsączamy z wody, dodajemy ją do rondla z dynią, razem z mleczkiem kokosowym, wodą, solą i syropem z agawy. Mieszamy dokładnie składniki, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut, do momentu aż soczewica będzie miękka.
Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z ryżem, posypane pietruszką lub kolendrą.
Prześlij komentarz