0

 



W lodówce od dłuższego, baaaardzo czasu, poniewierało się pół pudełeczka chałwy. Czułam, że już pora ją zutylizować, żeby zdążyć przed zakusami Pana Wyrzucajacego. ;-) Przypomniałam sobie przepis z niezawodnej dla Ogromnych Łasuchów Jadłonomii.  Dodatkowo doskonale w budyniu odnalazły się boróweczki, zalegające w zamrażarce. 
 

Jaglany budyń z chałwą i borówkami

65 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
 
110 gramów dobrej chałwy waniliowej
 
duża garść borówek amerykańskich
 
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odsączamy.
Do kaszy dodajemy mleko i szczyptę soli, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania do minimum, gotując kaszę jeszcze przez 15 minut.
 
Ugotowaną, ciepłą kaszę przelewamy do pojemnika blendera, dodajemy pokruszoną chałwę i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
 
Gotowy budyń przekładamy do miseczek i szczodrze posypujemy borówkami.
 
 


Prześlij komentarz

 
Top