0

Zrobiłam dziś na rowerze dwie dziesięciokilometrowe rundki z moimi klocuszkami, sprawia mi to niesamowitą przyjemność, choć do domu dojeżdżam ledwie żywa. Na początku sezonu przyszło mi przez myśl, żeby zainstalować dwa foteliki na rowerze, pfff... nie wydoliłabym z ponad 40 kilogramowym obciążeniem pod naszą górkę.
Oto odsłona drugiej tegorocznej tarty ze szparagami.


Tarta ze szparagami i suszonymi pomidorami

Ciasto:
180 g mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki sera Grana Padano startego na tarce o drobnych oczkach
90 g miękkiego masła
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
pół pęczka szparagów zielonych (około 250g)
pół łyżeczki soli i szczypta cukru

6 pomidorów suszonych w zalewie

średniej wielkości cebula biała lub czerwona
łyżeczka masła
łyżka oliwy
sól i pieprz

2 jajka
200 ml śmietany 30%
2-3 łyżki startego sera Grana Padano
sól, pieprz, bazylia

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy masło, krótko wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zimną wodę aby składniki lepiej się połączyły. Wykładamy na formę do tarty o średnicy 26 cm i rozprowadzamy palcami na spodzie i bokach. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Rozgrzewamy patelnię z masłem i oliwą,  drobno siekamy cebulę i wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz, po chwili dodajemy sól i pieprz, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i zmięknie.

W garnku zagotowujemy wodę na szparagi, dodajemy do niej sól i cukier. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy ja na wrzątek na około 3 minuty, po tym czasie odcedzamy je i polewamy zimną wodą. Kroimy w średniej wielkości plastry.

Pomidory wyciągamy z zalewy i drobno siekamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. schłodzony spód tarty nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 min. najlepiej w opcji grzałka dolna i termoobieg.

W międzyczasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, bazylię, śmietanę, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy ser.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulkę, następnie pomidory oraz szparagi, całość zalewamy zalewą z jajek i śmietany. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. (grzałka dolna i termoobieg)  przez około 25 min. do momentu zbrązowienia wierzchu tarty i boków ciasta.

Prześlij komentarz

 
Top