0


To taka tarta à la tiramisu. Zrobiłam kiedyś tiramisu z przepisu z książki White Plate Słodkie, gdzie zamiast śmietany do mascarpone dodaje się białka, to sprawia, że krem jest lekki, niezamulający i da się zjeść więcej, choć to może nie jest najlepszym pomysłem. ;-)
Do maczania biszkoptów użyłam kawy bezkofeinowej, ale warto użyć swojej ulubionej i kapnąć odrobinkę dobrego alkoholu.

Tarta z kremem z mascarpone i biszkoptami 

Ciasto:
160 g mąki
30 g cukru pudru
3 łyżeczki kakao
80 g masła pozostawionego na 10 min w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
2 jajka
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru najlepiej z wanilią

mała filiżanka zaparzonej kawy
małe opakowanie biszkoptów
kakao do posypania

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i kakao, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, łączymy składniki. Pośrodku mieszanki robimy otwór i wbijamy do niego żółtko zmieszane z wodą, a następnie łączymy wszystkie składniki razem, do momentu, aż powstanie nam jednolite ciasto. Formujemy z ciasta kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, pozostawiamy je na kilka minut  w temperaturze pokojowej, a następnie przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na taką wielkość aby pokryło spód i boki formy o średnicy 26 cm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy za pomocą wałka, odcinamy zbędne kawałki ciasta, nakłuwamy widelcem. Na czas rozgrzewania piekarnika wkładamy formę z ciastem do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. pieczemy ciasto około 13 min. Nie powinno zanadto się unosić i wymagać obciążenia, jeśli jednak tak się dzieje powinno wystarczyć dodatkowe nakłucie ciasta. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jajka parzymy wrzątkiem, oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy do momentu aż składniki się połączą. Do masy z mascarpone delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy.

Na upieczony spód wykładamy biszkopty uprzednio krótko namoczone w kawie (dodatkowo w wolne miejsca między biszkoptami można dodać pokruszone ciastka) a następnie wykładamy krem. Serwujemy kawałki tarty posypując je kakao i pokruszonymi biszkoptami.

Prześlij komentarz

 
Top