0


Gdy wróciłam z urlopu moje biedne malinki zmarniały stęsknione za ich główną Zbieraczką i pilną pomocnicą Mysią. Gdy już udało mi się doprowadzić krzaczki do porządku stanęłam nad dylematem, co zrobić z malinkami, lekko kwaśnymi malinkami... No cóż, chyba zawsze najlepszym pomysłem na zużycie nadmiaru owoców, lub warzyw jest tarta (tym razem z malinami upchnęłam mocno dojrzałą gruszkę) ! ;-) 

Kukurydziana tarta sypana z malinami i zabłąkaną gruszką 

Ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
40 g cukru brązowego
100 g zimnego masła

Nadzienie:
550 g malin
1 gruszka - niekoniecznie


Mąkę wymieszać z cukrem.
Na spód formy do tarty o średnicy 24 cm wysypujemy połowę suchych składników, następnie dość równomiernie układamy cienko pokrojone 30 g masła i wysypujemy maliny (jeśli dodajemy gruszkę, to kroimy ją w niewielką kostkę). Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i rozkładamy cienko pokrojone pozostałe 70 g masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. w opcji grzałka dolna - górna i termoobieg przez około 50 min.


Prześlij komentarz

 
Top